<< Vissza az alkotókhoz

Túri Török Tibor

Festő, grafikus, Szobrász, fafaragó

 Pesten születtem 1954-ben. A grafika és a festészet töltötte ki ifjúságomat, ennek ellenére műszaki főiskolára  kerültem Nyíregyházára, majd Somogyba, mint üzemmérnök, később szakiskolai tanár és diákotthoni nevelő. Itt rajzszakköröket is vezettem, hová sok külsős is járt, kik később elvégezték a képzőt. „Velem szembe jött az élet”, öt gyerek, építkezés stb. Nem tudtam továbbtanulni.

Keszthelyen és Hollókőn 1999-ben Népviseletes Babamúzeumot nyitottam, hol művészi ambíciómat részben kiélhettem. A keszthelyi sétálóutcába megnyílt Történelmi Panoptikumban nemzeti nagyjaink viaszfigurái láthatók, Attilától, Mindszenty bíborosig. (Ez eddig hazánkban a legnagyobb. Wieber Mariann Balázs Béla díjas jelmeztervező munkáját dicséri.)

Mint hűtlen szerető lassan visszatértem elhagyott kedvesemhez a képzőművészethez, de már inkább a szobrászatra fektettem hangsúlyt. Nagy Magyarországon több tucat művem került köztérre, melyek java része felajánlás. Ügyünkhöz ily módon sikerült hatványozottan hozzájárulnom, mely megnyugvással tölt el, hiszen örök adósa vagyok(-unk) a megformázott nagyjainknak.