<< Vissza az interjúkhoz

ArtBalaton.hu: a balatoni művészek adatbázisa. Balaton Felvidék Neked interjú (2017)

ArtBalaton.hu: a balatoni művészek adatbázisa. Balaton Felvidék Neked interjú (2017)

Mit érdemes tudni a www.artbalaton.hu oldalról?
A www.artbalaton.hu nem csak a művészek adatbázisa, hanem a művészettel, ezen belül főleg a balatoni művészettel foglalkozó weboldal is. Interjúkat, hosszabb anyagokat közlünk az adatbázisban lévő művészekkel, beszámolunk az eseményeikről, kiállításaikról. Megszólaltatunk művészettel foglalkozó szakembereket, bemutatunk alkotó közösségeket. Foglalkozunk alkotótáborokkal, művészeti és kézműves oktatásokkal. Természetesen programokat is ajánlunk.

Idén májusban nyílik az ArtBalaton Galéria is.
Igen, így igaz. Az ArtBalaton Galéria Örvényesen, közvetlenül a 71-es út és a balatoni kerékpárút mellett nyílik meg. Belső és külső kiállító terekkel, állandó és időszaki kiállításokkal. Nem öltönyös, nyakkendős hely lesz, hanem afféle jópofa, laza, közösségi tér. Olyan, ami illik a nyárhoz, a Balatonhoz, az élményekhez. A 2017-es nyári programok már április elejére összeálltak. A jó kedvet finom balatoni borok is fokozzák majd!

Már eddig is sok nyomtatott és online felületen jelentek meg hírek az ArtBalatonról.
Nagyon örülünk neki! A megszólaltatott szakemberek el is mondták ezekben, hogy hosszú idő óta meglévő, jelentős hiányt pótol az adatbázis létrehozása. Az újságok, kiadványok rokonszenve abban is lemérhető, hogy több médiatámogatónk is lett az elmúlt hetekben, hónapokban. Szinte elsőként lettetek támogatónk, partnerünk ti is, természetesen a kiadványaitokat az ArtBalaton Galériában is meg lehet majd találni.

Szerinted létezik olyan, hogy „balatoni művészet”?
Olyan, hogy „balatoni művészek” olyan biztosan. Ez is egy nagyon tág kategória, mert van olyan, aki itt is él, és vannak olyanok, akik csak a nyarakat vagy éppen a szabadidejüket töltik itt. Itt jön be az, amivel kezdtük is: a Balatonban sok más mellett az is csodás, hogy mindenki maga döntheti el, hogy balatoni embernek mondja magát vagy sem.

Milyen művészek vannak eddig az ArtBalaton.hu adatbázisában?
Festőművészek, fotósok, grafikusok, szobrászok, ékszerészek, keramikusok, fafaragók, de nagy örömünkre vasműves és csuhéfonó is van köztünk. Nagyjából az, amire számítottunk. Sok egyéniség, sok stílus, sok önálló univerzum.

Mit tapasztaltál: ismerik egymást a művészek?
Minél közelebb élnek egymáshoz, annál inkább. Egyébként az ArtBalatonnak az is célja, hogy az alkotók is megismerjék egymást, egymás művészetét. Ez egy lépés lehet a „balatoni művészet” kialakulása felé.

Össze lehet hozni a turizmust a művészettel?
Biztos vagyok benne. Ezért is csináljuk, amit csinálunk. Nyaranta nagyon sok ember jön a Balatonhoz, akik nyitottak, ráérősek és jó esetben érdeklődők is: strandolnak, kirándulnak, boroznak és keresik az újabb és újabb lehetőségeket. Ilyen lehet az ArtBalaton Galéria a maga laza, kötetlen 1500 négyzetméterével, pajtájával, kertjével, teraszával, finom boraival, szörpjeivel.

Hogyan lehet jelentkezni az ArtBalaton adatbázisába?
A legegyszerűbb az artbalaton@gmail.com email címre írni.

Mi a következő lépés az ArtBalaton számára?
Az év eleje óta működik Facebook oldalunk, májusban indul a www.artbalaton.hu. Szinte napról-napra nő a művészek adatbázisa, májusban nyit az ArtBalaton Galéria. Ez az év az erősödésről szól és arról, hogy stabil alapokat építsünk. Sok további vagány tervünk van, mindennek eljön majd az ideje.