<< Vissza az interjúkhoz

„Az ihlet és a lendület kéz a kézben jár.” Interjú Bognár Zsolt festőművésszel

„Az ihlet és a lendület kéz a kézben jár.”    Interjú Bognár Zsolt festőművésszel

 

Van úgy, hogy valaki művész és álmodó. És van úgy, hogy valaki határozott és tudatos. És ez a kettő nagyon ritkán jár együtt. Talán Zsolt a kivétel. Ha megengedünk magunknak egy kis szójátékot: Zsolt, a kivételes. Annál is inkább mert Zsolt ráadásul őszinte is és érzékeny. Művész.

 

Boldog vagy?

Igen, azt mondhatom jelenleg semmi okom panaszra, kiegyensúlyozottnak és boldognak érzem magam! :)

Hogyan képzeled el a 15 évvel idősebb Bognár Zsoltot?

„Akinek művészet az élete, annak az élete művészet.”(J. S. Bach)

Reményeim szerint 15 év múlva is életem egyik nagy szerelmének a művészetnek hódolhatok és mindennapjaim meghatározó pontja/területe lesz. Természetesen ezért tenni is kell, így a magam elé kitűzött céljaimat szeretném elérni. Ha minden megvalósul amit elképzeltem, akkor a 15 évvel idősebb énemet boldog és harmonikus családi körben, rajz-vizuális kommunikáció, művészettörténet szakos tanárként szakmailag  kiteljesedett formában látom magam előtt.

Szoktál Balatont festeni/rajzolni?

Balatoni kötődésem ellenére még sosem készítettem róla képet. Ezen sokan meglepődnek, és szinte első kérdésük az, hogy ,,miért”? Ilyen esetekben, sajnos nem igazán tudok annál konkrétabb válasszal szolgálni, mint, hogy nem tartom magam tipikus balatoni festőnek. Ezzel természetesen nem arra célzok, hogy több vagy jobb volnék azoknál, akik ezzel a témával foglalkoznak, hiszen engem is lenyűgöz és magával ragad a Balaton látványának szépsége, egyszerűen csak más a beállítottságom, más inspirál. Ki tudja… lehet, hogy pár év múlva másként gondolkodom majd és nyitottabb leszek a témát illetően, azaz megtalálom azt a közlésformát, ami által a leginkább vissza tudom adni az impressziót.

 Igazán sok féle munkád van. Honnan az ihlet? Honnan a lendület?

Véleményem szerint a képzőművészetnek az esztétikai igények kielégítésén túl feladata valamint lehetősége az információközlés, a különböző problémakörökre való reflektálás, illetve az, hogy rávilágítson, esetleg bemutasson olyan témákat, területeteket, amelyek mellett mai rohanó világunkban csak elsétálunk. Az ihlet hamar megtalál, hiszen rengeteg inspiráció ér, nap, mint nap. Nekem nincs más dolgom, csak kinyúlok ezek közé, megfogok egyet, kicsit formálom, alakítom, majd bemutatom a képet. Szerencsés esetben a munkát elvégzi a mögöttes tartalom.

Az ihlet és a lendület kéz a kézben jár. Ha megfogalmazódik a konkrét koncepció, nem vesztegetem az időt és belevágok az elkészítésébe.

Hogyan látod a saját világodat? Milyen a világ Bognár Zsolt szemével?

Olyan a világom, mint bárki másé, annyi különbséggel, hogy talán nyitottabb szemmel és füllel járok benne. Mindenkinek mások az értékei, mindenki másban jó. Nekünk művészeknek megadatott az a kiváltság, hogy érzékenyebbek vagyunk a külső impulzusokra és ingerekre, ebből adódóan lehetőségünk van ezeket a hatásokat megjeleníteni. A folyamat eredménye az elkészült alkotás, amely az engem ért benyomások reflexiója.